Από καιρό ηθελα να γράψω ένα άρθρο για τα κατοικίδια, αφιερωμένο στον Spike μας!
Τον χάσαμε χωρίς να εχουμε καταλάβει από τι έπασχε… Δύσκολη η αναπλήρωση της αγάπης του!!!
Τα κατοικίδιά μας τα αγαπάμε και τα προσέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο…
Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια είναι δυνατόν και αυτά να βρεθούν αντιμέτωπα με παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης;
Μελέτες δείχνουν ότι σκυλάκια και γατάκια, ηλικίας άνω των 5 ετών, μπορούν να εμφανίσουν πολυδιψία, συχνοουρία, κόπωση, λοιμώξεις ουροποιητικού, παγκρεατίτιδα, θολό βλέμμα, θαμπό τρίχωμα, που θα πρέπει να μας οδηγήσουν γρήγορα στο κτηνίατρο για εξετάσεις μιας και είναι δυνατόν να πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Τύπου 1 η 2.
Δηλαδή για όσους από εμάς δεν είναι διαβητικοί… Να εμφανίζουν μειωμένη έκκριση ινσουλίνης η καθόλου έκκριση ινσουλίνης η μειωμένη δράση η συνδιασμός και των δύο…
Ορισμένες ράτσες σκύλων μάλιστα, όπως τα κυνηγόσκυλα, συχνότερα από άλλες…
Θα μου πείτε μόνο γάτες και σκυλάκια; ΟΧΙ… μόνο όμως αυτά ανταποκρίνονται στην αγωγή με ινσουλίνη και κλινική δίαιτα! Προσπάθειες δείχνουν ότι ούτε τα κουνελάκια ανταποκρίνονται δυστυχώς θετικά…
Οι οδηγίες του κτηνιάτρου και οι αιματολογικές εξετάσεις, τριγλυκερίδια, θυροξίνη, ηπατικά θα διασταυρωθούν με το τεστ ούρων και αν όλα συμφωνούν, τότε δυστυχώς θα πρέπει και το κατοικίδιο μας να αρχίσει αγωγή για διαβήτη.
Αν θα είναι ινσουλίνη, ειδική διατροφή, κλινική δίαιτα, συνεχής καθημερινή ασκηση…Αυτό θα είναι αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας γιατρού, αγωγής, «γονέα» και φυσικά «ανταπόκριση» κατοικιδίου… Κάθε 2 μήνες ηπατικές εξετασεις, κάθε 3 με 6 μήνες καμπύλη σακχάρου βοηθούν, αλλά και στα κατοικίδια ο αγώνας θα πρέπει να είναι συνεχής…
Αν ενα ζώο είναι θηλυκό με διαβήτη, κάποιες φορές ο γιατρός προχωρά σε αφαίρεση ωοθηκών, γιατί οι ορμονικές αλλαγές κατά τη περίοδο, επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης. Οπως επίσης και η στείρωση, που βοηθά στη μείωση των πιθανοτήτων, να παρουσιάσει κάποιο ζώο διαβήτη.
Η αγωγή, πρεπει να καταλάβει καποιος, οτι θα είναι εφ όρου ζωής και η προσαρμογή του «γονέα» στο να κάνει τις ενέσεις στο κατοικίδιό του δεν είναι τίποτα περίπλοκο η δύσκολο… αν σκεφτεί κιόλας ότι το κανουμε καθημερινά τόσοι διαβητικοί στον ευατό μας!!!…
ΠΡΟΣΟΧΗ χρειάζεται επίσης στο γεγονός ότι πολλοί «γονείς» συγχέουν, παρερμηνεύουν ή και προσπαθώντας να αποφύγουν επιπρόσθετα εξοδα, προσπαθούν την ινσουλίνη που απευθύνεται σε ανθρώπους να τη χορηγήσουν στα κατοικίδια η ακόμα και να ελέγχουν το σάκχαρο τους καθημερινά με συσκευές που απευθύνονται σε αυτούς!!!…
ΛΑΘΟΣ! Για τα κατοικίδια υπάρχουν άλλες ινσουλίνες και διαφορετικά μηχανάκια ανίχνευσης επιπέδων σακχάρου. Καλό θα είναι να ακολουθούμε τις συγκεκριμένες οδηγίες του κτηνιάτρου που εμπιστευόμασταν εως τωρα…
Η αγάπη, με τη σωστή φροντίδα, είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν στα κατοικίδιά μας, ενα προσδοκιμο ζωής, αν όχι 12 με 14 χρόνια, τουλάχιστον 10 ετη! Διαφορετικά τα αποτελέσματα είναι ιδια με αυτά που βασανίζουν τους ανθρώπους με τη πάθηση του σακχαρώδη διαβήτη…
Προσέχετε τα κατοικίδιά σας! Παρατηρείτε τις αντιδράσεις τους αν αλλάζουν ξαφνικά!
Με αγάπη και φροντίδα τίποτα δεν είναι δύσκολο…
Ευχαριστώ τον κτηνίατρο
Dr. Νικόλαος Α. Παπαδόπουλος
Υπεύθυνο δημιουργίας της Κτηνιατρικής Κλινικής “The Vet Clinic” στην Παλλήνη & μέλος της Εθελοντικής Δράδης Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε).
γιατρό του Spike μας, για τη βοήθειά του στη συγγραφή του άρθρου με σκοπό την ενημέρωση σας.
Χρήσιμες πληροφορίες & άρθρα :
- Για την ασφάλιση του σκύλου σας ενημερωθείτε εδώ…
https://www.myinsurancechoice.gr/doginsurance
- Για τον γιατρό Dr. Νικόλαος Α. Παπαδόπουλος & Κλινικές Δίαιτες εδώ…
https://www.thevetclinic.com.gr/ypiresies
- Μια γρήγορη ματιά στη Νομοθεσία για τα κατοικίδια και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών εδώ…