Λόγω έλλειψης ενημέρωσης, ένας από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τον διαβήτη είναι πως οι διαβητικοί τρώνε μόνο υγιεινά, αποφεύγουν τους υδατάνθρακες και κατά κύριο λόγο δεν κάνει να φάνε γλυκά.
Ότι -αν κάνουν το λάθος να φάνε υδατάνθρακες, junk ή γλυκό ο γιατρός τούς μαλώνει και η διατροφολόγος τους βάζει να γράψουν τιμωρία 100 φορές “ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΦΑΩ ΓΛΥΚΟ ΠΟΤΕ”.
Η αλήθεια είναι πως στον διαβήτη και ειδικά στον Τύπου 1, χρειάζεται μια μετρημένη ζωή στην οποία όμως δεν χρειάζεται να στερείται κάποιος κάτι.
Χρειάζεται δηλαδή μια διατροφική ρουτίνα που θα ήταν καλό να ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε, αλλά πέραν αυτού καμία άλλη διατροφική ακρότητα.
-Η πιο συχνή και αγαπημένη (not) ατάκα που ακούει συχνά ένα διαβητικό άτομο από κάποιον τρίτο όταν επικοινωνεί το θέμα του διαβήτη είναι το “Α! κι εμένα η γιαγιά μου είχε ΖΑΧΑΡΟ και έζησε μέχρι τα 98 της”.
Αρχικά συγχαρητήρια για την γιαγιά σου!
Αλλά πραγματικά δεν βρίσκω καμία σύνδεση με αυτή την ιστορία. Θέλω να πω, σε κανέναν και καμία από εμάς δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό η σκέψη ότι δεν θα φτάσουμε τα 98 λόγω διαβήτη. Θα πεθάνουμε κανονικά από άγχος όπως όλοι μας!
Και από την άλλη, άντε να ανοίξεις αυτό το hot θέμα και να εξηγήσεις πως εγώ και η γιαγιά σου δεν έχουμε την ίδια πάθηση. Ότι είναι άλλο ο Τύπου 1, άλλο ο Τύπου 2 και άλλο ο Lada.
Και τώρα μπορεί να τα λέω και να γελάω ή να λέω “για τον Θεό τι άλλο θα ακούσουμε τώρα!” αλλά σε μικρή ηλικία, για ένα παιδί, αυτά τα λόγια μπορεί να είναι τραυματικά.
Γιατί δυστυχώς ο κόσμος μπορεί να γίνει αδιάκριτος και άκομψος.
Από μικρή θυμάμαι να έχω κατηγοριοποιήσει μερικούς τύπους ανθρώπων ανάλογα με την αντίδραση τους στο άκουσμα του διαβήτη.
Όπως για παράδειγμα τον κλασικό τύπο που με το που ακούσει ότι πάσχεις από κάτι, θα σε τρελάνει με όλες τις επιπλοκές που μπορεί να πάθεις, λες και έχει βγάλει το φύλλο οδηγιών της αντιβίωσης και αρχίζει να απαγγέλει τις παρενέργειες.
Και φυσικά αυτοί οι άνθρωποι ΠΑΝΤΑ ξέρουν κάποιον που ήταν διαβητικός και του έκοψαν το πόδι.
Δηλαδή σύμφωνα με την ισχύουσα ενημέρωση του κόσμου για τον διαβήτη, ο διαβητικός δεν κάνει να φάει γλυκά και αν φάει, του κόβουν το πόδι.
Give me a Break! (Προτιμώ την λευκή με τις σταφίδες)
Κάτι άλλο που συμβαίνει στην ζωή ενός διαβητικού ατόμου είναι όταν το ρωτάνε τι είναι αυτό στο χέρι σου (Αισθητήρας) ή αυτό στην ζώνη σου (Αντλία).
Και είναι πολύ φυσιολογικό να μην γνωρίζουν, αλλά πολλές φορές οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Για παράδειγμα υπάρχουν άνθρωποι που όταν τους απαντάμε νιώθουν άσχημα και μας κοιτάνε κάπως γιατί δεν υπολόγιζαν αυτή την απάντηση.
Δηλαδή αν έλεγες πως είναι το microchip από το εμβόλιο το οποίο μεγάλωσε και βγήκε επιδερμικά για να μας παρακολουθούν, θα ήταν λιγότεροι αμήχανο!
Από την άλλη, πάντα υπάρχουν και αυτοί που ρωτούν ισότιμα και με ειλικρίνεια για την διαχείριση (Αλκοόλ, λιπαρά κλπ) σε σχέση με τον Διαβήτη.
Άτομα που έχουν ενημερωθεί για το healthy living και καταλαβαίνουν την γλώσσα της διατροφής και ευτυχώς αυτές οι συζητήσεις δεν είναι άβολες.
Εκεί που καταλήγουμε είναι ότι όλα λύνονται με ενημέρωση.
Τόσο για τα ίδια τα διαβητικά άτομα, όσο και για το κοινωνικό σύνολο.
Όσο οι χρόνιες παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν κοινωνικό ταμπού, τόσο πίσω θα μένει η κοινωνία και τόσα παραδείγματα σαν τα παραπάνω θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Η γνώση μπορεί να είναι τόσο ριζοσπαστική που μπορεί να αλλάξει τις κοινωνίες, τις ψυχολογίες και τις αντιμετωπίσεις πάνω στην αναπηρία.
Και μιας και μιλάμε για γνώσεις, ήξερες πως υπάρχουν διαβητικοί που φοβούνται τις βελόνες? Ναι, η βελονοφοβία είναι μια ψυχολογική πάθηση που σε αντίθεση με την σύγχρονη κοινωνία, δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να υποφέρει από αυτή και κάποιος διαβητικός.
Όσο ζούμε μαθαίνουμε και όσο μαθαίνουμε θα προσπαθούμε για ένα θετικό αποτύπωμα.
#BeAT1DWarrior #RaiseAwareness #KeepFightig
Υ.Γ.: Κεμάλ σου έχουμε νέα! Αυτός ο κόσμος δεν θ’ αλλάξει μόνος του. Θα τον αλλάξουμε εμείς !
Βασιλική Πατσιά
https://www.instagram.com/basilikipts/ (Instagram)
Κωνσταντίνος Κατσούδας (Instagram)
https://www.instagram.com/konstantin_katsoudin/
Riding 4 Diabetes (Facebook)
https://www.facebook.com/profile.php?id=100090013160061&locale=el_GR
Riding 4 Diabetes (Instagram)
https://www.instagram.com/riding4diabetes