Στη ζωή μας παλεύουμε αγωνιζόμαστε πέφτουμε μα και πάλι σηκωνόμαστε και συνεχίζουμε την πορεία μας. Θαυμάζω και εκτιμώ απεριόριστα τους ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω που τη διαφορετικότητά τους, την μετουσίωσαν σε αστείρευτη δύναμη και παράδειγμα αισιοδοξίας για όλους μας! Δημήτρη Αμπατζή σε ευχαριστούμε για την κατάθεση της ψυχής σου!
“Αν και δεν είμαι επαγγελματίας μάγειρας, επέλεξα μέσα από ένα ταξίδι γεύσεων να προβάλω τη διαφορετικότητα, τις γεύσεις που μου αρέσουν και σερβίρω στους ανθρώπους που αγαπώ, απλές τεχνικές που χρησιμοποιώ για να μαγειρεύω και κάποια tips που ενδεχομένως θα εξυπηρετήσουν ανθρώπους με αναπηρία και μη. Ελπίζοντας ότι όλο αυτό το ταξίδι θα το κάνουμε παρέα, σας προσκαλώ να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου, αν σας αρέσουν like στα βίντεο που θα ανεβάζω και φυσικά θα ήθελα να μαγειρεύετε ό,τι βλέπετε κι έπειτα να μας στέλνετε φωτογραφίες και σχόλια.
Κάπως έτσι θα ξεκινούσε το άρθρο του κάποιος ο οποίος ήταν ακόμη ρομαντικός, δεν ήθελε να λειτουργεί με ιδιοτέλεια και μπροστά από το εγώ, έβλεπε με τον δικό του τρόπο το εμείς. Κάπως έτσι θα ξεκινήσω κι εγώ, ο οποίος δεν είμαι ούτε επαγγελματίας μάγειρας, ούτε διατροφολόγος, όμως η αγάπη μου για την μαγειρική από τη μία και οι ανάγκες της οικογένειάς μου -μιας και το ένα μέλος αυτής έχει διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1- με οδήγησαν στο να αρχίσω να μετράω την ποσότητα των υδατανθράκων όλων όσων μαγειρεύαμε είτε εγώ είτε η αγαπημένη μου σύζυγος Κατερίνα, γιατί από την αρχή θέλαμε να μην εξαιρείται κανείς από καμία γεύση.
Τί σημαίνουν όλα αυτά;
Για κάποιους ίσως τίποτα, για κάποιους άλλους κάτι, για μένα πολλά.
Πολλά γιατί οι γονείς μου με έμαθαν να παλεύω, να διεκδικώ, και να μην τα παρατάω έως ότου φτάσω στο στόχο μου.
Και αυτό συνέβη ευτυχώς κι αυτή τη φορά. Ο στόχος επιτεύχθει κι από την μικρή μας δεν έχει λείψει καμία γεύση από την διάγνωση της και μετά και πιστεύω πως δεν θα της λείψει ποτέ. Ποτέ γιατί πιστέψαμε όλοι σε αυτό, γιατί το ήθελε πρώτα από όλα εκείνη και γιατί από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε κι εγώ και η Κατερίνα να της επισημάνουμε όλους αυτούς τους λόγους που πρέπει να αγαπάει τον εαυτό της όπως είναι. Στη ζωή μας μιας και όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι, θα μπορέσουμε να χαρούμε την ζωή μας , μόνο αν αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι. Εγώ πιστεύω πως τα έχω καταφέρει κι εφόσον τα κατάφερα εγώ σίγουρα μπορείτε κι εσείς.
Και θα τελειώσω όπως ξεκίνησα. Μέσα από ένα μαγειρικό ταξίδι αισθήσεων και γεύσεων, αποφάσισα να προβάλω τη διαφορετικότητα μου και να μοιραστώ με όλους την διατροφική αξία σε υδατάνθρακες των συνταγών μου, χωρίς ποτέ να φαντάζομαι πόσο μεγάλη ανάγκη το είχαμε όλοι αυτό. Μπορεί να μην ανακάλυψα κάτι καινούριο, όμως μέσα από αυτό το κανάλι, ανακάλυψα όλους εσάς, διαβητικούς και μη, ανάπηρους ή όχι, οι οποίοι με κάνετε περήφανο βοηθώντας με να σκέφτομαι ότι γύρω μου υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται όπως κι εγώ.
Ψωμί πολυτελείας
Υδατάνθρακες 50,3 ανά 100 γραμμάρια
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για ζύμες
- 500 ml νερό
- 110 ml. φρέσκο γάλα
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 50 ml λάδι
- 1,5 κγ. Αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κακουλέ
- 1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό
Εκτέλεση
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και χτυπάμε με τον γάντζο έως ότου αποκτήσουμε ένα αφράτο ζυμάρι.
- Σκεπάζουμε με λαδόκολλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο ως που να διπλασιαστεί ο όγκος του.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια για λίγο, πλάθουμε σε καρβέλι και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
- Αφήνουμε να φουσκώσει για ακόμα μία φορά, χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, βρέχουμε καλά με τα χέρια μας το ψωμάκι μας και το ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Kάνουμε το τεστ με το μαχαίρι και αν βγει καθαρό ξεφουρνίζουμε.
Μακαρονοσαλάτα
Υδατάνθρακες 15,2 ανά 100 γραμμάρια
Υλικά
- 500 γρ. ζυμαρικά κατά προτίμηση βίδες
- 300 γρ. τυρί της αρεσκείας σας
- 200 γρ. γαλοπούλα καπνιστή
- 140 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
- 110 γρ. πράσινη πιπεριά
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 150 γρ. μαγιονέζα
- 50 γρ. κέτσαπ
- Λίγο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Αρχικά βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Μόλις είναι έτοιμα σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ή τα βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για 1 – 2 λεπτά.
- Κόβουμε το τυρί, τη γαλοπούλα και την πιπεριά σε κυβάκια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
- Έπειτα προσθέτουμε μέσα το καλαμπόκι και τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε καλά και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παρασκευή της σως.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι τη μαγιονέζα και την κέτσαπ, ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι έως ότου τα υλικά μας γίνουν ένα και περιχύνουμε με τη σως που δημιουργήσαμε την σαλάτα μας.
- Στολίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαϊντανό, σκεπάζουμε και βάζουμε τη σαλάτα μας στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 2 ώρες.
- tip. Αν θέλετε η μακαρονοσαλάτα σας να είναι πιο ελαφριά, χρησιμοποιήστε γιαούρτι μαγιονέζα και τυρί με χαμηλά λιπαρά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν σε όλους εσάς και μια δέσμευση ότι θα προσπαθήσω να συνεχίσω όσο καλύτερα μπορώ. Σας προτείνω να κάνετε κι εσείς το ίδιο για ο,τι μπορεί να αρέσει στον καθένα ξεχωριστά”
- Για περισσοτερες συνταγες συνδεθείτε στο blind foodie