Και τι με αυτό; Μπορεί και γυμνάζεται κανονικά. Θέλει και γυμνάζεται κανονικά.
Το να έχει ένα άτομο διαβήτη δε σημαίνει αποχή από την άσκηση. Ίσα ίσα αυτό που μας λείπει είναι η ενημέρωση.
Ας δούμε μερικά πράγματα σχετικά. Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που έχει διαβήτη. Φίλο, μέλος της οικογένειας ή ακόμα κι εμείς οι ίδιοι. Και εφόσον μιλάμε για ενημέρωση οφείλουμε να μάθουμε κατά πόσο επιτρέπεται η άσκηση ή όχι.
Αξίζει να ξεκινήσουμε με την ιστορία του διαβήτη και κατά πόσο έχει μεγαλώσει το πρόβλημα στην Ελλάδα.
Το 1921 ανακαλύφθηκε η ινσουλίνη η οποία βοήθησε πολύ τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Ο χρόνος ζωής τους πριν από αυτό ήταν μικρός. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική πρόοδος παρότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Κάποτε ακούγαμε διαβήτη και σκεφτόμασταν τον παππού ή τη γιαγιά μας αλλά τώρα η εμφάνισή του σε μικρότερες ηλικίες παρουσιάζει υψηλά ποσοστά. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι διαβητικοί αγγίζουν έως και το 10% του πληθυσμού. Κάθε χρόνο σε κάθε τύπο σακχαρώδη Διαβήτη παρατηρείται, δυστυχώς, αύξηση.
Κάπου εδώ εμείς θα βάλουμε την άσκηση, η οποία ναι μεν μπορεί να έχει θετική επίδραση αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε, ασθενείς και μη, όλες τις παραμέτρους.
Ένας ασθενής πρέπει να μετράει την ινσουλίνη πριν την άσκηση για να αποφευχθεί η υπεργλυκαιμία και η υπογλυκαιμία.
Η διάρκεια της άσκησης παίζει καθοριστικό ρόλο. Ακόμα και 4-5 φορές την εβδομάδα από μισή ώρα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου. Με κατάλληλη διατροφή και θεραπευτική αγωγή, ο διαβήτης ελέγχεται. Η μέτριας έντασης άσκηση συνεπάγεται και πτώση γλυκόζης στο αίμα, ενώ η υψηλής έντασης σχετίζεται με αύξηση της γλυκόζης.
Η αερόβια άσκηση είναι μια καλή επιλογή για κάποιον που θέλει να βοηθήσει τον εαυτό του. Τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα από μισή ώρα είναι ιδανικές.
Από την άλλη η προπόνηση ενδυνάμωσης βοηθάει στην αύξηση του μυϊκού ιστού και στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας. Η αύξηση του μυϊκού ιστού συνεπάγεται και μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Δύο φορές την εβδομάδα θα ήταν ο καλύτερος συνδυασμός μαζί με την καρδιοαναπνευστική προπόνηση.
Όσον αφορά την υπογλυκαιμία αξίζει να γνωρίζουμε ότι μπορεί να την πάθουμε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της άσκησης ή και κάποιες ώρες μετά. Η πιο γρήγορη πτώση της γλυκόζης στο αίμα εμφανίζεται συνήθως κατά την καρδιοαναπνευστική προπόνηση διότι η κυκλοφορία της ινσουλίνης καταστέλλει τον μεταβολισμό και αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης στους μύες.
ΒΑΛΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΑΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ…
Κάθε είδος προπόνησης βοηθάει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου, στη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε επιθυμητά επίπεδα καθώς και στη μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Σωστό και εξατομικευμένο πρόγραμμα θα σε βοηθήσει να φτάσεις πιο γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διάθεσή σου θα είναι καλύτερη και θα έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής. Ξεκίνα από μικρές καθημερινές δραστηριότητες και σιγά-σιγά τα υπόλοιπα.
Το πιο σημαντικό που πρέπει να αναφέρουμε είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός ατόμου με διαβήτη. Πολλές φορές μέσα από τις ζωές των άλλων μπορούμε να δούμε πράγματα και να τα κατανοήσουμε καλύτερα. Μαζί με την ενημέρωση θα φτάσουμε στο ιδανικό αποτέλεσμα.
Μήνα Σπάνια. Ετών 19, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών. Έχει διαβήτη από το 2019 κλείνοντας τώρα τον τέταρτο χρόνο. Είναι αθλήτριά μου στο στίβο κάνοντας και καρδιοαναπνευστική προπόνηση αλλά και προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης.
Η ίδια δηλώνει ότι η ζωή της δεν έχει αλλάξει. Η αρχή ήταν δύσκολη γιατί έπρεπε να προσαρμοστεί σε μία νέα καθημερινότητα με το φαγητό και την ινσουλίνη που αναλογεί σε κάθε τροφή.
Όσον αφορά την άσκηση, δηλώνει ότι μετράει το Σάκχαρο πριν και μετά την προπόνηση καθώς η άσκηση επηρεάζει.
Η αντιμετώπιση από τους άλλους είναι ίδια χωρίς κάποια δυσάρεστη αντιμετώπιση. Ίσα-ίσα οι πιο κοντινοί της άνθρωποι την προσέχουν περισσότερο σε περίπτωση υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας.
Το καλό είναι ότι η τεχνολογία προχωράει, συμπληρώνει . Η εξέλιξη αυτής έχει οδηγήσει στην καταμέτρηση της γλυκόζης με σενσορες που γίνεται και με πολύ πιο εύκολο τρόπο. Είναι ένας αισθητήρας καταμέτρησης ανά πάσα στιγμή μόνο με ένα Σκαν από το κινητό.
Αυτή είναι η ιστορία της δικής μου αθλήτριας που μπορεί να γίνει, ή να είναι ήδη και δική σου ή κάποιου δικού σου ανθρώπου.
Ενημερώσου, οργάνωσέ το και ξεκίνα.
Ελευθερία Ζαπαντιώτη (New profile Eleftheria Zapantioti III)