Από την κα. Μαριάννα Μεταξά 1/8/2022
Ο Αύγουστος,ο αγαπημένος μας μήνας, ο μήνας που οι περισσότεροι απο εμάς τον έχουμε συνδυάσει με διακοπές, ήλιο, θάλασσα, στιγμές με τους αγαπημένους μας είναι ήδη προ των πυλών! Μας προ(σ)καλεί σε ένα διάλειμμα από τη φορτωμένη καθημερινότητά μας για να αναζωογονηθούμε και να αντιμετωπίσουμε ανανεωμένοι την επιστροφή μας στο κλεινόν άστυ!
Ο διαβήτης σε καμία περίπτωση δε σκιάζει τη χαρά των διακοπών μας! Με όποιο μέσο και αν ταξιδέψουμε, όπου και αν πάμε, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, αν οργανωθούμε σωστά δε θα αντιμετωπίσουμε απρόοπτα!
Αγαπημένοι μας αναγνώστες, ας δούμε μερικές απλές οδηγίες !
Πριν το ταξίδι
-Πριν ταξιδέψουμε θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό που μας παρακολουθεί, για να συζητήσουμε τυχόν τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής μας. Αν ταξιδέψουμε μακριά και υπάρχει αλλαγή ώρας, θα πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα τη θεραπεία μας, καθώς και τις αναλογίες ινσουλίνης/υδατανθράκων που ακολουθούμε. Ο γιστρός μας θα μας δώσει και τη βεβαίωση πάθησής μας –σε περίπτωση που χρειαστει– καθώς και συνταγή για τα αναλώσιμα που έχουμε ανάγκη, όποια αγωγή και αν ακολουθούμε.
–Χρήσιμο είναι να έχουμε ταυτότητα μαζί μας που θα αναγράφει το ονοματεπώνυμό μας, την πάθησή μας, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας!
-Απαραίτητο είναι να προμηθευτούμε επαρκείς ποσότητες φαρμάκων ή ινσουλίνης σκαρφιστήρων και ταινιών καθώς και αναλώσιμα σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε αντλία ή αισθητήρα μέτρησης ώστε να μη μας λείψει τίποτα στο ταξίδι μας!
Στο ταξίδι
Με αυτοκίνητο
-Αν ταξιδεψουμε με αυτοκίνητο και οδηγούμε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πριν ξεκινήσουμε ότι το ζάχαρο είναι στα φυσιολογικά όρια και δεν οδηγούμε ποτέ με υπογλυκαιμία, για λόγους ασφαλείας. Εννοείται έχουμε πάντα μαζί μας προστατευμένα από τις υψηλές θερμοκρααίες τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούμε, καθώς και χυμό ή ταμπλέτες γλυκόζης σε περίπτωση που χρειαστεί να διορθώσουμε μια υπογλυκαιμια. Αν οδηγούμε αρκετή ώρα συστήνεται να κανουμε ένα μικρό διάλειμμα για να κινηθούμε !
Με αεροπλάνο,τρένο,πλοίο
-Εάν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, ας έχουμε μαζι μας σε περίπτωση που μας ζητηθεί τη βεβαίωση από το θεράποντα ιατρό για την πάθησή μας, καθώς και τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούμε τα οποία μαζί με τις ινσουλίνες θα πρέπει να είναι στη χειραποσκευή. Σε περίπτωση που φοράμε αντλία ή /και αισθητήρα ενημερώνουμε τους υπεύθυνους πριν περάσουμε από το σύστημα ελέγχου. Επίσης -ανάλογα με την αεροπορική εταιρία- ίσως υπάρχει η δυνατότητα επιλογής γεύματος για άτομα με διαβήτη ή εναλλακτικά έχουμε πάντα μαζί μας ένα σνακ.
-Αν παίρνουμε ινσουλίνη ή φάρμακα, πιθανόν να χρειαστεί να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα – όπως και τα σνακ και τα γεύματα – ενώ ταξιδεύουμε για τον προορισμό μας.
-Για να αποφύγουμε τον σχηματισμό θρόμβων, προσπαθούμε να μην παραμένουμε στην ίδια θέση για πολλή ώρα, οπότε σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνουμε μία βόλτα στον διάδρομο, είτε είμαστε σε λεωφορείο είτε σε αεροπλάνο ή τρένο.
Στον προορισμό μας
–Φροντίζουμε να μάθουμε ποιο είναι το κοντινότερο σε μας νοσοκομείο ή κέντρο υγείας στην περίπτωση- που το απευχόμαστε – το χρειαστουμε.
–Προστατευόμαστε από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου φορώντας καπέλο και ένα καλό αντηλιακό για να αποφύγουμε την ξηρότητα του δέρματος. Επίσης η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη απορρόφηση της ινσουλινης με επακόλουθο την υπογλυκαιμία.
–Φυλάσσουμε τους μετρητές γλυκόζης, τα φάρμακα και τις ταινίες μακριά από το φως και την υγρασία (οι ισοθερμικές τσάντες αποτελούν μία καλή λύση). Τοποθετούμε τις ινσουλίνες που δεν χρησιμοποιουμε στο ψυγείο.
–Φροντίζουμε τα πόδια μας: Επιλέγουμε άνετα παπούτσια, αποφεύγουμε το περπάτημα ξιπόλητοι στην παραλία και στην καυτή άμμο. Ελέγχουμε συχνά τα πόδια μας για τυχόν φουσκάλες, κοκκίνισμα και γδαρσίματα.
-Δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα.Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε υδατάνθρακες και το γλυκαιμικό δείκτη τους. Προτιμάμε τις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη καθώς επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
-Συνήθως στις διακοπές τα γεύματα γίνονται έξω, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε πώς παρασκευάστηκαν, τα υλικά που περιέχουν-ειδικά αν έχουμε και κάποια αλλεργία – και να ρωτούμε μήπως έχει χρησιμοποιηθεί κάτι το οποίο μπορεί να ανεβάσει απότομα το ζάχαρο.
Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε βαριά και μεγάλα σε ποσότητα φαγητά. Προτιμούμε τα μικρά και συχνά γεύματα, πράσινες σαλάτες, ψητά και όχι τηγανητά φαγητά και φυσικά πίνουμε πολύ νερό αντί για αναψυκτικά!
–Προσοχή στα τρόφιμα και στο νερό, καθώς μια γαστρεντερίτιδα μπορεί να απορρυθμίσει το ζάχαρο και να χαλάσει τις δισκοπές μας !
– Στις διακοπές μας μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να πιούμε ένα-δυο ποτά χαλαρώνοντας στην παραλία, όμως δε αμελούμε να παρακολουθούμε πιο συχνά τις τιμές της γλυκόζης μας.
–Ας μείνουμε δραστήριοι και ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να χαρούμε τη θάλασσα , το κολύμπι, τα θαλάσσια σπορ, τα παιχνίδια στην άμμο, το περπάτημα! Ας μην αμελούμε να έχουμε πάντοτε μαζί μας ένα σνακ και να παρακολουθούμε το ζάχαρό μας. Δε ξεκινούμε ποτέ να αθλούμαστε όταν οι τιμές μας ειναι υψηλές!
Και το κυριότερο ας πάρουμε μαζι μας την καλή μας διάθεση, την παρέα μας και το χαμòγελό μας!
Απο την Diablue, την κ.Σοφία Αβραμίδου και απο εμένα προσωπικά καλές διακοπές με ασφάλεια και πολλές όμορφες ,ανέμελες στιγμές !
Ραντεβού το Σεπτέμβρη !